Mendime te çmendura

Mendime të çmendura

Mendoj: Asgjë.

Bëj: Asgjë.

Them: Asgjë.

Kështu jeta vazhdon të ecë përpara me të njëjtin ritëm që ecë përmbrapa!

E. Kaceli

Lexues

Wednesday, February 22, 2017

Shpërgâjtë dhe politikâjtë

Pamflet nga Edmond Kaceli

Politikanët janë si shpërgâjtë e fëmijëve duhet me i ndërru sa herë iu vjen era!
Këtu po iu jap disa versione të marra nga gjuhë të ndryshme (nuk është se i di të gjitha gjuhët, por rroftë sa malet interneti!)

Italisht: Politici e pannolini hanno una cosa in comune: entrambi vanno cambiati regolarmente, e per la stessa ragione
Anglisht: Politicians and diapers have one thing in common. They should both be changed regularly and for the same reason
Spanjisht:  (Tingëllon më bukur) Los políticos y los pañales tienen en común. Ambos deben ser cambiados con regularidad, y por la misma razón
Portugalisht: (i mveshet shkrimtarit portugez José Maria Eça de Queirós (1845-1900) Os políticos e as fraldas devem ser mudados frequentemente e pela mesma razão".
Kinezçe: Nuk mbërrita me e gjetë një gjë të saktë në gjuhën kineze pasi nuk ndoqa udhëzimet e atij shokut politikan, që njëhere e një kohë na këshilloi të mësonim gjuhën e bukur kineze!

E përbashkëta është se në të gjitha gjuhët kjo thënia e famshme iu mveshet personaliteteve të shquara si : Benjamin Franklin, George Bernard Shaw, apo Mark Twain.
(Për nga karakteri dhe krijimtaria artistike më e besueshme është se kjo thënie përkthyer në të gjitha gjuhët e botës, duhet të ketë autorësinë e Mark Twain-it!
Edhe pse në filmin "Njeriu i vitit" (2006) aktori Robin Williams thotë: Dhe kujtojuni, zonja e zotërinj, një frazë e vjetër e një të panjohuri thotë: Politikanët ngjajnë me shpërgâjtë e fëmijëve, duhet me i ndërrua shpesh për të njëjtën arsye!

Kjo frazë më erdhi ndërmend sot në ditën e disatë të protestës së opozitës (që iku nga pozita se u qelb në kohën e sajë), e reagimit, (nëpërmjet mosreagimit) të qeverisë, e cila vjen më shumë erë se shpërgâjtë e fëmijëve të mbushuna plot e përplot. E kur shpërgâjtë mbushen plot duhet të ndërrohen!

Problemi është se në Shqipëri kemi një hall të madh! Shumë të madh! Duke qenë një vend i vogël kemi një numër të kufizuar personazhesh që kujtojnë se kanë lindë të merren me politikë! Personazhe që nuk i ulen gomarit të politikës duke kujtua se është kalë rrace me gjak të pastër arab!
Nga krahu tjetër, ne, populli, që nuk jemi prift, që i ulim e i ngjisim në shpinë të gomarit duke iu vënë shpinën tonë si shkallë shërbimi, ashtu siç perandorët kinezë përdornin shpinën e nënshtetasve të tyre në kohërat e lashta!
Halli shtohet kur këtë grusht politkâjsh e ushqejmë, e majmim, dhe e ndërrrojmë, (kur e dhjet fort), tash 26 vjet!

Tash 26 vjet janë ushqyer, janë shqyer, e shlyer, e dhier, e ridhier aq shpesh sa nuk dimë me kë ti ndërrojmë! E nuk e marrim mundimin të kërkojmë të tjerë për ti zëvendësuar, vetëm përkulim e thyejmë shpinën!
E ashtu me shpinë të thyer, e të përkulur fort, vetëm i riqarkullojmë dhe u ndiejmë erën. Iu ndiejmë erën me shpresën se nuk do të qelben si deri një ditë ma parë!

A se harrova, për arsye, mosreklamimit, pavarësie, e paanësie nuk po jap emra, e as nuk po përcaktoj se kush nga shpërgâjtë e majta, të djathta a të qendrës është dhier më shumë, dhe është qelbë më shumë!...