domenica, febbraio 12, 2012

Personazhi i skajeve të errëta -nga E. Kaceli

Ballë gërmadhave qindra vjeçare ecën
veshur me errësirën e natës dimërore
të akullt
hedhur krahëve, nxitimthi, ca rreze të
të zbehta hëne
pak brymë,
mbi flokët e pakrehur
dhe mbi fytyrën e zbehtë sa terri.

Zvarritet personazhi i skajeve të errëta
të botës njerëzore. Nëpër errësirën e arsyes
hapat kërcasin, me ritmin e hekurt,
të një ushtari antik
si në përrallat -fantazëm
shtrihet ankthi
Nën gozhdën e akullt të personazhit mitik.


Gërmadhave të gurta të Lisit plak
Dritat elektrike ngjyrosin zbehtë
muret
Muret e nxirë nga pishtarët historikë.
Dritat elektrike iu ngjajnë pishtarëve
në shuarje
Topat grykëndryshkur,
gojëtharë,
po digjen etit
Por uji -viktimë e bretkocave ndodhet
Viktimë e zhabave gjithë dhjamë
Që tash dymijë vjet nuk e ndalin
këngën magjepëse
dhe shumimin.

Topat gojëtharë kanë etje.
Prej grykës sterrë të një topi,
në të çarën
e buzëve të qoshkut
Rrëshqet tinëzisht një gjarpër i përgjumur.
drejt pellgut. Është i uritur.
Shumë. Shumë i uritur gjarpëri që
rri fshehur në gjumin dimëror
gjarpëri që rri fshehur në ferrën
e shpirtit tim.

Helmues -eci
Helmues unë eci...
Unë: Personazhi i skajeve të errëta
të prejardhjes
fisnike…